Dé manier om een goed onderwerp voor je scriptie te kiezen

Als jij de komende paar maanden je scriptie gaat schrijven, is het belangrijk dat je een onderwerp kiest dat je écht interessant vindt! Tegelijkertijd moet je een goed onderzoek kunnen uitvoeren naar dit onderwerp. Hoe begin je?

1. Start met bestaand onderzoek: blader door je studieboeken en door vakbladen. Verder kun je kijken wat je in de krant leest over jouw vakgebied. De onderwerpen die je interessant vindt, houd je bij op een lijst.

2. Kies uit deze lijst drie onderwerpen die je het liefste verder wilt uitwerken. Voor deze drie onderwerpen werk je 1 A4 uit per onderwerp. Per onderwerp bedenk je het volgende:
– Wat maakt dit onderwerp actueel?
– Wat maakt dit onderwerp wetenschappelijk gezien interessant?
– Welke vraag over dit onderwerp kan ik in een onderzoek beantwoorden? En wat voegt het antwoord toe aan de kennis over dit onderwerp?
– Is er voldoende literatuur over dit onderwerp te vinden?
– Wat vind ik leuk aan dit onderwerp?

3. Het uitwerken kost tijd, maar betaalt zich later terug. Niets is zo vervelend als straks vastlopen omdat je onderwerp toch niet onderzoekswaardig blijkt te zijn.Kies met welk onderwerp je verder gaat. Ik raad je aan om in ieder geval te gaan voor een actueel onderwerp, dan is de kans groter dat je onderzoek echt wat toevoegt. Is een onderwerp al uitgebreid onderzocht, kies dan voor een vernieuwende invalshoek. Verder is het voor je theoretisch kader belangrijk dat er voldoende literatuur over het onderwerp te vinden is. Het belangrijkste is echter dat jij in deze fase enthousiast bent over het onderwerp. De komende maanden ben je immers bezig met het onderzoeken van dit specifieke onderwerp.