Hoe maak je je onderzoek betrouwbaar?

Betrouwbaarheid en validiteit zijn belangrijke onderdelen van je onderzoeksmethode en je scriptie. Veel studenten vinden het lastig om dit goed op papier te zetten. Wat houdt het begrip betrouwbaarheid nu eigenlijk in en hoe maak je duidelijk wat de betrouwbaarheid is van jouw onderzoek?

Betrouwbaarheid
Betrouwbaarheid gaat over in hoeverre een onderzoek dezelfde uitkomsten heeft indien het opnieuw wordt uitgevoerd. Stel dat een medestudent of onderzoeker jouw onderzoek herhaalt, krijgt hij of zij dan dezelfde of heel andere uitkomsten?

Het herhalen van onderzoek klinkt saai, maar is bijzonder belangrijk voor de wetenschap. Onlangs hebben 270 psychologen in totaal 100 psychologiestudies herhaald. Het gaat om vrij recente onderzoeken, uit 2008, in drie gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijke tijdschriften. In maar 39 procent van de onderzoeken kwam het resultaat overeen met de eerdere resultaten. Schokkend? Ja, best wel. In de wetenschap is er gelukkig veel aandacht voor betrouwbaarheid en validiteit, zodat we duidelijke uitspraken kunnen doen naar aanleiding van onderzoek of (helaas in de meeste gevallen) kunnen aangeven waarom de resultaten niet zo zeker zijn.

Wat betekent dit voor jouw scriptie?

  • Denk na over de betrouwbaarheid: indien een medestudent jouw onderzoek zou uitvoeren, zou deze dan andere uitkomsten krijgen? Waarom wel of niet?
  • Een goed onderzoek is repliceerbaar, dat betekent dat een andere onderzoeker het makkelijk opnieuw kan uitvoeren. Beschrijf in de methode heel duidelijk alle stappen die je neemt in je onderzoek, zo kan je onderzoek gerepliceerd worden.
  • Zorg ervoor dat je resultaten niet teveel van toevalligheden afhangen. Hoe meer observaties je doet, hoe betrouwbaarder je onderzoek wordt.

Wees duidelijk over de beperkingen van je onderzoek
Bijna elk onderzoek heeft wel één of meerdere problemen rond betrouwbaarheid en validiteit. Zorg ervoor dat je zelf duidelijk aangeeft welke problemen jouw onderzoek heeft. Dit doe je in de discussie. Je hoeft zeker niet je eigen onderzoek af te kraken (liever niet!), maar wees wel scherp in je analyse. Geef aan wat je gedaan hebt om de problemen te verminderen of wat de positieve kanten van je onderzoek zijn.

Gebruikte bronnen
NRC (2015). Ja, veel uitkomsten zijn twijfelachtig, maar…. Geraadpleegd op http://www.nrc.nl/next/2015/08/29/ja-veel-uitkomsten-zijn-twijfelachtig-maar-1526472